Çocuklukta Demir Eksikliği Belirtileri

Çocuklukta Demir Eksikliği Belirtileri
Uzm. Dyt. Hande M.
12.02.2024

Demir eksikliği; tüm yaş gruplarında görülebilen ve eksikliğinin kansızlığa sebep olduğu bir anemi türüdür. Çocuklarda demir eksikliği ise özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü büyüme sürecinde vücudun demire duyduğu ihtiyaç artar ve karşılanmadığı durumda demir eksikliği belirtileri ortaya çıkabilir. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri konusunda hazırladığımız rehbere göz atabilir, demir eksikliğinin zararları için önlem alabilirsiniz.

Yaşa Göre Demir Gereksinimleri

Demir, vücudumuz için oldukça önemli bir mineraldir. Özellikle çocukların yeterli miktarda demir alması, sağlıklı büyüme ve gelişme için kritiktir. Çocuklarda demir eksikliği; öğrenme güçlüğü, halsizlik, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarında aksaklık ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Her yaş grubundan çocuğun ihtiyaç duyduğu demir miktarı farklıdır. Yaşa göre demir gereksinimleri şu şekilde sıralanabilir:

Yenidoğanlar (0-6 ay):

Bebekler, annelerinden doğum öncesi alınan demir rezervleriyle doğar. İlk 6 ay boyunca, anne sütü bebeğin demir ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Ancak, prematüre bebeklerde demir takviyesine ihtiyaç olabilir çünkü yeterince demir rezervi oluşturamazlar.(1)

Bebekler (7-12 ay):

7-12 ay arası, bebeklerin hem fiziksel hem zihinsel olarak hızla büyüdüğü bir dönemidir. Bu nedenle demir ihtiyacı artar ve karşılamak için günde yaklaşık 11 mg demir önerilir. Ek gıdaya geçişle birlikte demir açısından zengin yiyeceklerin bebeklerin beslenmelerine eklenmesi önemlidir.(2)

Küçük Çocuklar (1-3 yaş):

Bu yaş aralığında çocuklar, günde yaklaşık 7 mg demir almalıdır. Hızlı büyüme devam ettiği için çocukların demir ihtiyaçları hala yüksektir. Özellikle bu dönemde demir eksikliğine dikkat edilmelidir, çünkü öğrenme güçlüğü ve davranış problemleri gibi olumsuz demir eksikliği etkileri görülebilir.(1)

Okul Öncesi ve İlkokul Çağı Çocukları (4-8 yaş):

Bu yaş grubundaki çocuklar için günde 10 mg demir önerilir. Dengeli bir beslenme, bu yaş grubundaki demir ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. Bu dönemde bazı çocuklar demir eksikliği nedeniyle enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebilir ve pika sendromu yani besin olarak kabul edilmeyen maddeleri yeme gibi sıra dışı alışkanlıklar geliştirebilir.(1)

Çocuklarda Demir Takviyesi Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuklarda demir eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, büyüme hızı, sık enfeksiyonlar ve bazen pika sendromu (tuhaf maddeleri yeme isteği) gibi atipik davranışlara yol açan bir durum olarak gelişir. Bu tür eksiklikler, çocuğun genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle demir takviyesi, bu eksikliğin giderilmesi için çoğu zaman gereklidir.(1)

Demir takviyeleri çeşitli formlarda bulunabilir. Özellikle çocuklar için sıvı formda demir takviyeleri mevcuttur. Bu takviyeleri kullanırken dozaj talimatlarına dikkatli bir şekilde uyulması gerekir. Aşırı demir, toksik olabilir ve zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuza demir takviyesi verirken dozaj konusunda doktorunuzun önerilerini takip etmeli, aşırıya kaçmamalısınız.(2)

Çocuklarda Demir Eksikliğinin Gelişime Etkisi

Çocuklarda demir eksikliği genellikle yetersiz demir alımı, artan demir ihtiyacı veya sürekli kan kaybı nedeniyle gelişir. En yaygın semptomlar arasında halsizlik, solgunluk, hızlı nefes alıp verme, çarpıntı ve uyuşukluk sayılabilir. Ayrıca, demir eksikliği olan çocuklar enfeksiyona daha sık yakalanabilir.(1)

Demir, beyinde nörotransmitter sentezi için gereklidir. Bu nedenle, demir eksikliği olan çocuklar sıklıkla odaklanma ve öğrenme güçlüğü yaşar. Bu da okul başarısında düşüşe, hafıza problemlerine ve konsantrasyon eksikliğine neden olabilir. (2)  Buna ek olarak çocuklarda demir eksikliği ve davranış arasındaki ilişki de tanı konusunda yardımcı olabilir. Örneğin; demir eksikliği olan çocuklar sık sık huzursuz ve sinirli olabilir. Fiziksel aktivitelere olan ilgileri azalabilir ve hızlı yorulabilirler.

Önlem alınmazsa çocuklarda demir eksikliğinin uzun vadeli etkileri kalıcı olabilir. Dolayısıyla demir eksikliğini gidermek için mutlaka bir doktora başvurmalısınız.(3)

Demir Eksikliğini Önlemek İçin Atılabilecek Adımlar

Demir, kırmızı kan hücrelerinin oksijeni dokulara taşımasına yardımcı olur. Bu nedenle çocuklar için yeterli demir alımı büyüme ve gelişme için hayati öneme sahiptir. Peki, çocuklarda demir eksikliği nasıl giderilir?

Demir Bakımından Zengin Bir Beslenme Programı Yapın

Demir bakımından zengin gıdalarla beslenmek, çocuklarda demir eksikliğini önlemenin en doğal yoludur. Et, tavuk ve balık gibi hayvansal kaynaklı gıdalar hem demir adı verilen bir tür demiri içerir. Hem demir, vücut tarafından hem olmayan demire göre daha kolay emilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bitkisel gıdalarda hem olmayan demir bulunur. Bu tür gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, çocuklardaki demir eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir.(2)

Demir Takviyelerine Başvurun

Çocuklarda demir eksikliği belirtisi varsa doktor, fiziksel muayene ve kan tahlili ile kesin tanıyı koyduktan sonra demir takviyesi önerebilir. Bu takviyeler genellikle sıvı formda olur ve çocuğunuzun beslenmesine ek olarak verilir. Ancak, demir takviyelerinin sadece doktor tavsiyesi üzerine kullanılması gerektiğini unutmamanız önemlidir.(3)

Risk Faktörlerinin Farkında Olun

Bazı çocuklar demir eksikliği için daha yüksek riske sahip olabilir. Örneğin prematüre bebekler, sık sık enfeksiyon geçirenler veya özellikle besin olarak kabul edilmeyen maddeleri (toprak, buz, kireç vb.) yemeye meyilli olanlar (pika sendromu) demir eksikliği açısından daha yüksek risk taşıyabilir. Bu çocukların demir seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.(1)

Çocuklarda demir eksikliği, büyüme ve gelişme üzerinde bazı olumsuz etkilere sahip olabilir. Ancak, basit önlemler alarak demir eksikliği riskini azaltabilir ve çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz.

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

İçerikler (Gizle-)
  • Yaşa Göre Demir Gereksinimleri

  • Çocuklarda Demir Takviyesi Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Etmeli?

  • Çocuklarda Demir Eksikliğinin Gelişime Etkisi

  • Demir Eksikliğini Önlemek İçin Atılabilecek Adımlar

  • Demir Bakımından Zengin Bir Beslenme Programı Yapın

  • Demir Takviyelerine Başvurun

  • Risk Faktörlerinin Farkında Olun