Sağlıklı Yaş Almanın Püf Noktaları Nelerdir?

Sağlıklı Yaş Almanın Püf Noktaları Nelerdir?
15.02.2024

Sağlıklı yaş almak, yıllar geçtikçe yaş artarken bedenin sağlıklı ve dinç kalmasını ifade eder. Önemli olan sağlık bozulduktan sonra müdahale etmek değil, sağlığın bozulmaması için öncesinde önlemler almaktır. Bu önlemler alınarak ilerleyen yaşlarda sık görülen, kalp hastalıkları ve tansiyon gibi kronik hastalıklardan korunulabilir. Sağlık için genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzının da önemi büyüktür. Sağlıklı beslenmek, düzenli uyku, egzersiz, ve stresten uzak durmak, sağlıklı yaş almanın püf noktalarındandır. Toplum içindeki oranı zamanla artan yaşlı nüfusun aktif yaşam sürdürebilmesi için sağlıklı yaşlanma konusunda bireysel ve toplumsal olarak bilinç geliştirilmesi ve herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi önem arz eder.1 Sağlıklı yaş alabilmek adına atabileceğin bazı adımlar şunlar olabilir:

1.Stresten Uzak Durmak ve Düzenli Uyumak

Stres ve kaygı vücutta pek çok mekanizmayı olumsuz etkileyerek sağlıklı yaşlanmanın önünde engel oluşturur. Stres; cilt, sindirim sistemi ve kardiyovasküler sistem hastalıklarına zemin hazırlar. Saç dökülmesi, odaklanma güçlüğü, cinsel isteksizlik ve uyku sorunlarına neden olur. Stres, aynı zamanda antioksidan miktarını azaltan bir durum olduğu için vücudun zihinsel ve fiziksel olarak yıpranmasına sebep olur. Antioksidan miktarı azaldığında serbest radikaller vücut hücrelerine zarar verdiğinden eksiklik giderilmelidir. Vücuttaki eksikliğini gidermek için C vitamini, glutatyon ve resveratrol gibi antioksidan özelliği yüksek takviyeler kullanabilirsin.

Ayrıca bu takviyelerin antiaging özellikleri de bulunduğu için sağlıklı yaş alma sağlar. Stresten uzak durmanın yanı sıra düzenli bir uyku, vücudun kendini yenileyebilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle 23.00 - 03.00 saatleri arasındaki uyku, zihinsel ve bedensel yenilenme için gereklidir.

2.Doğru Nefes Almayı Öğrenmek

Doğru nefes alma teknikleri kullanarak günlük pek çok aktivitede verimliliğini arttırman mümkün. Örneğin uyurken burundan nefes alındığında uykunu daha kısa sürede alır ve daha dinlenmiş olursun. Burundan nefes almak, oksijenin dokulara ulaşımını kolaylaştırarak etkili bir solunum sağlar. Burun, içerisinde virüs ve bakterilere karşı savunma mekanizması görevi gören yapılar barındırdığı için havadaki mikropların vücutta ilerlemesine engel olur. Doğru bir nefes için burundan alınan hava karna doldurularak diyafram kullanılır. Nefes alırken diyaframı kullanmayı başarmak doğru nefes almanın bir parçasıdır.

3.Egzersize Zaman Ayırmak

Sedanter bir yaşam tarzını benimsemek, sağlık için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bireysel psikososyal özellikler, düzensiz şehirleşme ve teknolojik gelişmeler kişileri sedanter bir yaşam tarzına yöneltmektedir.2 Hareketsiz bir yaşam tarzı kasları zayıflatır, kas oranını azaltırken de yağ oranını artırır. Kilo artışının neden olduğu fiziksel sorunlar, beraberinde birçok hastalığa zemin hazırlar. Yaş ilerledikçe zaten kasların enine kesitinde daralma olduğu için kaslar zayıflar. Bir de bunun üstüne hareketsiz bir yaşam tarzı eklenirse sağlıksız bir yaşlanma gerçekleşmiş olur. O yüzden sağlıklı bir yaş alma için aktif yaşam sürdürerek egzersize zaman ayırmalısın. Haftada en az 3-4 gün olmak üzere, yarım saatlik egzersizler yaparak sağlıklı yaşam için önemli bir adım atabilirsin. Egzersiz yapman için bazı engeller bulunuyorsa bile en azından günde 10.000 adım atma hedefin olmalı.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

İnsan, hayatı boyunca yaptıkları ile yaşlanma sürecini kısaltabilir veya uzatabilir. Dengeli ve yeterli beslenerek başarılı bir yaşlanma süreci geçirebilir.3 Temiz beslenme için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Alkol ve sigara tüketimini azaltmak, mümkünse hiç tüketmemek
  • Tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzelerin tüketimine ağırlık vermek
  • Doymuş yağlardan uzak durarak doymamış yağlar yani bitkisel yağlar tüketmek
  • Rafine şeker, paketlenmiş gıdalar, hamur işleri ve tatlılardan uzak durmak
  • Beyaz et tüketimine ağırlık vererek omega 3 ihtiyacını karşılamak4
İçerikler (Gizle-)
  • 1.Stresten Uzak Durmak ve Düzenli Uyumak

  • 2.Doğru Nefes Almayı Öğrenmek

  • 3.Egzersize Zaman Ayırmak

  • Sağlıklı Beslenmenin Önemi